Lightpainting in het Gentse Stadsmuseum

Deze week organiseerde het Gentse Stadsmuseum (STAM) een demonstratie van lightpainting.

Wie mij wat kent zal wel weten dat ik dit voor geen geld wou missen.

Het STAM is gevestigd in de ‘Oude Bijloke’. Dat is een oude site die nog dateert uit de middeleeuwen. In de 13de eeuw werd er een klooster en een hospitaal opgetrokken. Tot in de 19de eeuw speelde ‘de Bijloke’ een belangrijke rol in de Gentse gezondheidszorg.

Tegenwoordig is het oude gebouwencomplex volledig gerenoveerd en geeft het onderdak aan een aantal kunst- en muziekacademies, en uiteraard ook het zogenaamde STAM, een museum over de historiek van de stad Gent. Centraal in de site bevindt zich een middeleeuwse kapel, die deze week dus het decor vormde voor een reeks demonstraties rond lightpainting.

Op zich een prachtig initiatief. Een museum dat eigenlijk bedoeld is om de historiek van de mooiste stad van Vlaanderen in beeld te brengen, wordt plots een forum voor een hedendaagse creatieve vorm van artistieke fotografie. Wat kan iemand als ik nog meer verlangen?

Maar o wee … het initiatief viel compleet in het water.

De lightpainting artist stond er helemaal alleen voor een publiek van mensen die vooral heel veel kleine kinderen meegebracht hadden. Elk van die kinderen wil dan natuurlijk dolgraag eens met die lichtjes spelen, maar geen kat in het publiek die snapt waar het precies over gaat. De meeste mensen zijn naar het evenement gekomen met de verwachting dat ze een soort indoor-versie van het Gentse lichtfestival te zien zouden krijgen. Men verwachtte blijkbaar dat de middeleeuwse kapel ondergedompeld zou worden in een lichtspektakel.

Niets was echter minder waar. De talrijk opgekomen menigte nam fronsend een blik op wat er zich in de kapel afspeelde, snapte er geen snars van en droop even snel af als ze binnen gekomen was, mopperend over het feit dat ze 8 euro toegang hadden moeten betalen per persoon.

Zopas las ik op sociale media hoe talrijke mensen hun ongezouten mening gaven over dit evenement. Ik ben er echt van geschrokken hoe “boertig” sommige mensen durven zijn in de anonimiteit van wat ze twitteren of op Facebook posten. Dit is echt niet meer normaal.

Toegegeven, het evenement zat niet goed in elkaar. Men had op z’n minst een ervaren fotograaf moeten voorzien om in te staan voor de fotografie, zodat de lightpainting artist zich ten volle zou kunnen concentreren op zijn demonstraties zonder zelf ook met behulp van de timer op zijn fototoestel zijn eigen opnames te moeten maken. Op die manier had men veel sneller de toeschouwers het resultaat van de lichtsculpturen kunnen tonen op een groot scherm. Het zou nog beter geweest zijn, mocht men er een derde persoon in betrokken hebben om via een microfoon commentaar en uitleg te geven bij alles wat er gebeurde.

Maar, goed … Men heeft iets proberen te brengen rond lightpainting. De bedoeling was goed. Ik ben zelfs heel blij met het feit dat het STAM iets wou brengen rond lightpainting. Jammer genoeg is de uitvoering helemaal op een sisser uitgelopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s